SENARAI BARANG YANG PERLU DIBAWA KE ASRAMA/UNIVERSITI/KOLEJ

Hai,

Post yang dituju khas untuk adik-adik yang bakal menjejaki ke alam universiti/kolej.

Macam aku jugak dulu pening fikir nak bawa apa pergi U nie. Tengoklah guide dalam attachment dalam surat tawaran tu kena bawa baju kurung laa kasut sukan laa. Rupanya barang tu prefer digunakan masa minggu orientasi.

So,sini ada beberapa idea barang yang perlu dibawa.

Barang untuk bilik
  - Penyapu
  - Penyodok sampah
  - Kain lap buruk
  - Surat khabar lama ( lap cermin bagi kilat )
  - Bulu ayam ( kalau rajin nak bawak )
  - Extension plug ( tak payah rebut plug dengan roomate )
  - Cangkuk S ( boleh gantung beg )
  - Cangkuk sticker ( alahh yang ada double tape tu )
  - Seterika (iron paling PENTING!! )

Barang untuk tidur
  - Cadar x2 ( boleh ganti-ganti )
  - Bantal ( mostly hostel sediakan tilam je)
  - Selimut/Comforter
  - Lampu tidur ( untuk yang takut gelap melainkan roomate tak kisah tidur pasang lampu)

Barang Mandian
  - Baldi kecik
  - Sabun
  - Syampu
  - Berus & Ubat gigi
  - Pencuci muka
  - Shaver & Gunting kecik (faham sendiri kegunaanya)
  - Mesh ( jaring untuk sental daki tu )
  - Tuala x2
  - Kain batik ( in case segan nak berkemban pakai tuala )

Barang untuk Dobi
  - Baldi besar x2 ( satu baju kotor, satu nak rendam baju ke macam tu )
  - Sabun basuh
  - Pelembut (softener)
  - Berus kecik
  - Hanger ( bawak sebanyak mungkin kemungkinan orang pinjam atau rembat )
  - Penyepit
  - Hanger bulat ( yang gantung panties bra bagai tu )

Barang untuk makan
  - Sudu & Garfu
  - Pinggan & Mangkuk
  - Cawan & Gelas
  - Tupperware ( in case nak simpan biskut taknak bagi lemau macam tu )
  - Span & Sabun basuh pinggan ( Span bawak lebih takut hilang )
  - Water heater

  - Roti
  - Biskut
  - Minuman 3 in 1
  - Cordial ( sirap ke sarsi ke bawa je )
  - Gula pasir ( bancuh dengan air panas nanti jadi air gula )
  - Susu tin ( tidak digalakkan bawa sebab tak tahan lama melainkan ada peti ais )

 Barang untuk Kerohanian
  - Telekung untuk perempuan, Kain pelikat untuk lelaki
  - Sejadah
  - Al Quran
  - Yassin

Barang untuk Belajar
  - Meja lipat kecik ( in case nak study dekat lantai )
  -Alat tulis
  - Puncher ( yang penebuk lubang tu )
  - Paper clip
  - Kertas A4 dan kertas kajang (test pad )
  - Fail bahagi ikut subjek.
  - Kotak letak buku.
                                                      Meja study saya dulu. Hias kemas-kemas
                                                       bagi semangat nak study gitu.

Barangan elektrik
  Bagi clear sikit
  - Water heater
  - Iron
  - Extension plug
  - Laptop
  - Pendrive
  - Printer ( kalau ada )
  - Wifi/Broadband (kalau ada)

Barangan asas
  - Bawa barang make up ( comel sikit pergi kelas )
  - Cotton bud
  - Losyen
  - Tuala wanita
  - Ketip kuku
  - Kerongsang & jarum peniti
  - Tisu kotak, tisu poket, tisu basah

Pakaian

 Untuk Lelaki

    Baju formal
      - Kemeja
      - Seluar slack
      - Blazer
      - Tie
      - Kasut kulit ( pengilat kasut jangan lupa bawa)
 
    Pakaian ke kelas
      - Baju berkolar
      - Seluar jeans atau yang sesuai ke kelas
      - Kasut bertutup

  yang lain bawalah baju Melayu, baju untuk aktiviti luar,

Untuk perempuan
 
    Baju formal
       - Kemeja
       - Seluar slack/kain
       - Kasut bertutup

    Pakaian ke kelas
       - Pakai apa-apa asalkan sopan dan molek

Okey itu je senarai barang yang boleh saya tolong. Nak tambah apa-apa boleh tinggalkan komen dibawah.




1 comment:

  1. good list..sgt membantu sis :)

    ReplyDelete